Підсумки другого туру всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2021»  у номінації Українська мова і література»

Конкурс «Учитель року» – це можливість розкрити власні творчі здібності, заявити про свої досягнення, поділитися успіхами та надбаннями. Отож  13-14 лютого 2021 року у Тернопільському ОКІППО п’ятеро учителів-словесників закладів загальної середньої освіти Тернопільщини, переможці відбіркового етапу ІІ туру всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2021» у номінації «Українська мова і література» (так, як і в номінаціях «Керівник закладу освіти», «Математика» і «Трудове навчання»), професіонали педагогічної майстерності, змагалися за звання переможця у фінальному етапі педагогічного випробування.

Професійний Конкурс згуртував педагогів-новаторів, які здатні виконувати свої професійні обов’язки на високому рівні, нестандартно розв’язувати  проблеми, бути генераторами ідей, демонструвати креативні здібності та самостійно приймати рішення. За підсумками відбіркового етапу серед словесників такими учителями цьогоріч стали: Гриндула Тетяна Іванівна, учитель української мови і літератури   Чортківської гімназії імені Маркіяна Шашкевича Чортківської міської ради Тернопільської області; Зубик Наталія Василівна, учитель української мови і літератури   Заліщицької державної гімназії м. Заліщики Тернопільської області; Семенець Галина Василівна, учитель української мови і літератури  Тернопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 4 Тернопільської міської ради Тернопільської області; Стасюк Надія Василівна, учитель української мови і літератури   Комунального закладу навчально-виховний комплекс «Лозівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад Байковецької сільської ради Тернопільського району Тернопільської області; Черній Іванна Анатоліївна, учитель української мови і літератури Лановецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2. 

13 лютого після урочистого відкриття фінального етапу ІІ туру всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2021», у рамках якого тільки й лунали щирі побажання успіху від голів журі та оргкомітету в особі Ольги Іванівни Когут, філологині презентували фрагмент уроку української літератури у       класі на тему «Леся Українка. Збірка поезій «На крилах пісень», її висока оцінка І. Франком. Основні цикли поезій. Неоромантизм як основа естетичної позиції Лесі Українки. «Contra spem spero!» як світоглядна декларація сильної, вольової особистості. Символічність, романтичні образи, образотворчий прийом контрасту. Призначення поета й поезії, мужність ліричної героїні, автобіографічні мотиви («Слово, чому ти не твердая криця…»). ТЛ: неоромантизм».

Підготовка тривала дві години, виступ – до п’ятнадцяти  хвилин, пять хвилин було відведено на запитання членів журі. Мета цього конкурсного випробування –  демонстрація учасницями педагогічної майстерності з організації аналізу та інтерпретації поетичного твору.  Формат  проведення –  фрагменту уроку.

На основі жеребкування було встановлено послідовність виступів. Згідно з критеріями оцінювання учасники конкурсу за виступ отримали суму балів за кожну з позицій, як-от:

  • володіння методиками аналізу та інтерпретації поетичного твору;
  • формування предметної компетентності, реалізація наскрізних змістових ліній чинної програми з української літератури (емоційно-ціннісної, літературознавчої, соціокультурної і компаративної);
  • реалізація наскрізних змістових ліній, формування ключових компетентностей учнів;
  • доцільність та оптимальність обраних методів, прийомів, способів та засобів;
  • творчий підхід до формату проведення аналізу, візуалізації матеріалу тощо.

По завершенні виконання першого завдання відбулося жеребкування для визначення послідовності участі у другому конкурсному випробуванні «Урок» – моделюванні уроку української мови в 11 класі «Стилістичне забарвлення фразеологізмів. Виражальні можливості фразеологізмів».

Тривалість підготовки до уроку – близько доби, тривалість моделювання – 40 хвилин. Форматмоделювання уроку української мови у 11 класі. Мета цього професійного випробування демонстрація учасницею конкурсу педагогічної майстерності.

За презентацію моделі уроку 14 лютого цього року учасники конкурсу отримали відповідну суму балів за кожен із критеріїв,  таких як:

  • знання предмета, науковість, реалізація наскрізних змістових ліній чинної програми (мовної, мовленнєвої, комунікативної, діяльнісної);
  • спрямованість на формування цілісності знань, предметної компетентності, цінностей і ставлення;
  • результативність та доцільність використаних методів, засобів і форм роботи;
  • реалізація наскрізних змістових ліній, спрямованість на формування ключових компетентностей, цінностей і ставлень;
  • особистісні та професійні, зокрема предметно-методична, компетентності учителя, творчий підхід.

За результатами участі у двох конкурсних випробуваннях, кожен учасник отримав певну кількість балів (суму балів, які виставив кожен член журі за кожне випробування), на основі яких було встановлено рейтинг, а значить і визначено переможця. І ось вони – працьовиті й талановиті філологині, лауреати ІІ туру всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2021» у номінації «Українська мова і література»: Тетяна Гриндула, Галина Семенець, Надія Стасюк та Іванна Чергій.

Перемогу виборола учитель української мови і літератури   Заліщицької державної гімназії м. Заліщики Тернопільської області Наталія Зубик.

Щирі подячні слова учасникам конкурсу за подаровані миті професійності не втомлювалися висловлювати члени журі – Любов Царик, Галина Кольба, Наталія Коник, Руслааи Петрокушин, Надія Підгребя.  Адже конкурсні випробування були по-своєму цікавими, творчими та креативними. Це було свято нових приємних вражень, оскільки усі конкурсанти продемонстрували високий рівень фахової підготовки, сучасне бачення власної ролі в освітньому процесі, проявили мобільність та креативність. Учителі презентували знання з методики викладання предметів, уміння використовувати в освітньому процесі сучасні методи, прийоми, форми і засоби навчання, спрямовані на формування предметних і ключових компетентностей, демонстрували уміння володіти сучасними інформаційно-комунікаційними технологіями.

Учасникам конкурсу, мабуть, найбільше запам’яталося віншування переможців та лауреатів другого туру всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2021», яке відбулося за участі членів оргкомітету та журі. З вітальним словом до фіналістів звернулися  Хома Ольга Зіновіївна, начальник управління освіти і науки облдержадміністрації; Петровський Олександр Миколайович,  директор обласного комунального інституту післядипломної  педагогічної освіти;  Мокей Людмила Іванівна – голова обласної організації профспілки працівників освіти і науки України. Також свої привітання і настанови на майбутні творчі звершення висловили члени журі:

Вітенко Ігор Михайлович, заступник директора з науково-методичної роботи та міжнародного співробітництва ТОКІППО, кандидат географічних наук, голова журі у номінації «Керівник закладу освіти»,

Громяк Мирон Іванович, декан фізико-математичного факультету ТНПУ       ім. В. Гнатюка, кандидат фізико-математичних наук, доцент, голова журі в номінації «Математика»,

Петрокушин Руслана Володимирівна, директор Тернопільської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 3 з поглибленим вивченням іноземних мов Тернопільської міської ради, член журі у номінації «Українська мова та література»,

Туранов Юрій Олексійович, доцент ТНПУ ім. В. Гнатюка, кандидат педагогічних наук, голова журі у номінації «Трудове навчання».

День 14 лютого для учасників фінального етапу ІІ туру Всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2021» буде пам’ятним не тільки як день підбиття підсумків, а й – як міжнародний день дарування книг, день закоханих і день залюблених у свою професію, зрештою, і як день  перемоги у професійному випробуванні.

Переможців нагороджено грамотою, відзнакою і грошовою премією, усіх фіналістів – подарунками управління освіти і науки ОДА, подякою  і грошовою премією  обласної організації  профспілки працівників освіти і науки.

Участь у конкурсі для кожного педагога стане не тільки вершиною професійного зростання і майстерності, але і стартом, із якого почнеться сходження до нових звершень і перемог, а для переможців –  участі у заключному турі Конкурсу. Найцікавіше очікує на них у майбутньому!

Нехай креативне суперництво відкриє нові педагогічні таланти!

А сьогодні Тернопільщина щиро вітає усіх учасників Конкурсу!

Перейти до галереї